Wat is een tajine en hoe kook je ermee?

9 jan

Deze ingenieuze Marokkaanse stoofpan bestaat uit twee delen, een ronde schaal en een kegelvormig deksel. Hij valt onmiddellijk op door zijn aparte vorm. De aardewerken pot verdeelt de warmte langzaam en gelijkmatig en is erg in trek bij liefhebbers van slow cooking. De kookdampen stijgen op tot in het topje van de kegel waar ze condenseren en terug naar beneden glijden; zo blijft het eten altijd heerlijk sappig. Wie denkt aan Marokkaanse markten moet niet veel moeite doen om zich bergen kruiden voor de geest te halen. Breng een vleugje Noord-Afrika in de pan met ras el hanout of gebruik royaal kruiden zoals curry, paprika, saffraan en komijn. In een tajine krijgen smaken alle tijd om in te werken en de aroma’s blijven netjes in de pot. Met zalige stoofpotjes als resultaat.

De afgesloten pot houdt het eten heerlijk warm, hij is bovendien mooi genoeg om het gerecht in op te dienen. Het aardewerk is geschikt voor verschillende warmtebronnen: een gasfornuis, een elektrische of keramische kookplaat, de oven of zelf een houtskool- of houtvuur.
Voor het eerste gebruik laat u de pot best 24 uur inweken in water. Daarna smeert u de binnenkant in met olijfolie en verwarmt u de pot zodat de olie er goed kan intrekken. Zo voorkomt u eventuele barsten in uw stoofpan. Ze hoort niet thuis in een vaatwasser maar meestal is wat warm water of een zacht sopje al voldoende om alles terug netjes te krijgen.

Koken met een tajine is erg makkelijk. De pot met een scheut olijfolie eerst opwarmen en dan het vlees aanbakken. De groenten voegt u geleidelijk aan toe. Snij ze niet té fijn en voeg eerst de harde en dan pas de zachtere groenten toe; zo zullen ze niet tot puree koken. Soms is half uurtje al voldoende maar échte stoofpotjes mogen gerust twee uur op een zacht vuurtje sudderen. Alles stooft gaar in het eigen vocht. Mochten de groenten niet voldoende vocht afgeven dan is een scheutje water de oplossing.

Zegt het u iets: kip met citroen en olijven, de erg populaire lamstajine met pruimen en amandelen of een vistajine met tomaten? Misschien hebt u liever het verleidelijke vegetarische alternatief? Het zijn stuk voor stuk gerechten die u prima in deze populaire stoofpan kan klaarmaken.
Nog wat inspiratie nodig? Overweeg eens een workshop om deze kooktechniek onder de knie te krijgen, raadpleeg een van de vele tajinekookboeken of doe al rondsurfend wat receptideetjes op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: