Waarvoor gebruik je best een steelpan?

9 jan

Iedereen kent en gebruikt een steelpan. Ze lijkt op een kookpot maar is meestal kleiner en heeft een lange steel in plaats van de gebruikelijke twee handgrepen. Sommige modellen hebben wel nog een extra hulphandvat. Anders dan een cocotte of tajine waar eten urenlang in staat te sudderen is dit alom bruikbaar pannetje een kookattribuut waar je meestal actief mee aan de slag gaat. Zorg voor een exemplaar met een houten handgreep of een steel die koud blijft zodat je geen extra pannenlappen nodig hebt.

Foto credit: Horecaworld.biz

Kampeerders kokkerellen graag in praktische lichtgewicht aluminium pannetjes en doorwinterde koks gaan af en toe voor een koperen versie. Die is een pak duurder, vraagt veel onderhoud en kan enkel optimaal benut worden door iemand met de nodige vakkennis. In de thuiskeuken maak je daarom best gebruik van een doorsnee pan, al dan niet met antiaanbaklaag, in roestvrij staal. Die is meestal geschikt voor alle warmtebronnen.
Dankzij de lange steel in combinatie met een antidruiprand of 1 à 2 schenktuitjes (voor links- en rechtshandigen) is deze kookpan ideaal om vloeistoffen op te warmen. Haal het potje maar uit de kast als je warme chocolademelk gaat maken, boter moet laten smelten of stukjes chocolade au bain-marie wil verwarmen.

Een steelpan met een lichte schuine of ietwat ronde rand is ideaal om met een garde in te werken. Perfect dus om probleemloos gladde heerlijke sauzen in te bereiden. De lange steel is handig om de pan al roerend even van de hittebron weg te nemen als je sausmengsel te snel te dik wordt.
Verder is de pan erg geschikt om een paar eitjes in te koken en makkelijk om restjes soep in te bewaren en nadien op een zacht vuurtje op te warmen. Als je kookt voor maximum 1 à 2 personen of als je maar een kleine hoeveelheid groenten als bijgerecht moet klaarmaken; dan is een handig steelpannetje – liefst eentje mét deksel – de kookpot bij uitstek.

De meeste steelpannen kunnen probleemloos mee in de vaatwasser. Om krassen te vermijden gebruik je geen scherpe kookinstrumenten zoals messen, elektrische mixers en dergelijke in je pan.
Natuurlijk laat je ze ook nooit droogkoken en om veiligheidsredenen draai je de steel van de pan altijd naar achteren en blijf je in de buurt tijdens het koken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: