Klassieke lasagne volgens het ‘ricetta italiana’

21 aug
lasagne bolognese

Lasagne bolognese. Image by Anil Wadghule

Italiaanse lasagne – rechthoekige pastavellen – laten zich met zalm, spinazie, gamba’s of hesp combineren tot smakelijke gerechten. Wereldberoemd echter is de lasagna bolognese. Voor vier personen maak je dit gerecht als volgt klaar.

Pasta

De pastavellen van de lasagne bolognese bereid je in een handomdraai: maak een kuiltje in 300 gram bloem (semola rimacinata oftewel glutenpasta), en kneed er geduldig drie eieren – en eventueel een soeplepel olijfolie – onder. Bol daarna de substantie op, en laat in de koelkast rusten in vershoudfolie. Even later rol je de pasta uit. Verdeel in rechthoekige vellen en laat zakken in kokend water.

Tomatensaus

Stoof in een kookpot met olijfolie 500 gram rundgehakt, een teentje look, twee cipolle rosse (rode uien) en – desgewenst – 150 gram funghi porcini (eekhoorntjesbrood). Voeg oregano en basilicum toe, en een glas rode wijn. Is het stoofpotje mooi gegaard, breng dan al roerend een mengsel van tomatenblokjes en tomatenpassata (samen zo’n 100 centiliter) bij het geheel.

Béchamelsaus

Voor de typische béchamelsaus voeg je bij de roux (50 gram boter, evenveel bloem) zachtjesaan zo’n vier deciliter melk en – naar eigen smaak – Parmigiano Reggiano. Zorg daarbij dat de roux niet klontert, noch aanbakt!

Afwerking

Zijn beide sauzen klaar, dan kan de schikking beginnen: lepel wat tomatensaus in een met olijfolie ingesmeerde ovenschotel en plaats daarop een laagje pastavellen. Herhaal dit steeds. Helemaal bovenaan strijk je dan de béchamelsaus. Een halfuurtje in een oven van 180°, en le lasagne bolognese sono pronte!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: