Terug naar Bologna

14 aug
spaghetti bolognese

Image by Amina Elahi

Spaghetti bolognese is het meest bekende Italiaanse gerecht ter wereld. Je kan het bestellen in bijna elk restaurant en iedereen heeft er wel zijn eigen versie van. Maar om dit gerecht echt te begrijpen, moeten we terug gaan naar de bron.

Waar komt de bolognese saus vandaan?

De eerste geschreven bron van een saus ‘alla bolognese’ stamt uit de vijfde eeuw. Toen betekende het niet meer dan ‘in de stijl van Bologna’, het centrum van de Westerse culinaire wereld. Toen bevatte de saus echter nog niet de traditionele tomaten omdat de nieuwe wereld nog niet ontdekt was.

Het originele recept van spaghetti bolognese was opgebouwd uit een basis van smaakvolle groenten die gebakken werden samen met rundvlees of pancetta. Daarna werd er melk of room en witte wijn toegevoegd, zodat de saus een unieke rijke smaak kreeg. Later werden er ook nog tomaten toegevoegd. Uiteindelijk wordt het dan geserveerd met tagliatelli in plaats van de bij ons traditionele spaghetti. Om het helemaal af te maken wordt er nog wat Parmezaanse kaas op gestrooid.

Het recept van deze bolognesesaus heeft zich verspreid door immigratie,de tweede Wereldoorlog en de toeristen zodat er vandaag de dag miljoenen versies zijn van dit recept. Zo komt het dat de bolognesesaus nergens hetzelfde smaakt en zelfs enorm hard afwijkt van de officiële versie uit Bologna. Sommige mensen maken het met tomatenpuree, anderen proberen het zo traditioneel mogelijk te maken en nog anderen geven er hun eigen creatieve draai aan.

Maar wat overal onbetwistbaar hetzelfde blijft is dat de spaghetti bolognese van mama toch de beste is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: